Mar 4, 2010

Lars, Ola og Knut! De tre musketerer!

I dag tidlig kunne NRK og andre medier melde at herrene Sponheim, Borten Moe og Hareide hadde et hemmelig møte på Sponheims gård i Ulvik. I følge et intervju med Sponheim diskuterte de mulighetene for å kaste SV ut av regjeringen.

Denne konspiratoriske kabalen var en stor sak på NRK i dag tidlig. Det er vanskelig å skjønne hvorfor.
For det første er Lars Sponheim en mann med en noe overdreven tro på sin egen viktighet og det er mulig at han har overdrevet betydningen av hva som skjedde. Det var litt det samme da han skrøt av å ha vært på fjelltur med Jens Stoltenberg. Lars kan noen ganger virke litt som en tenåringsgutt som overdriver damehistoriene sine.

Sponheim lyver nok ikke, men med et slik ego er det ikke rart at han ser verden litt annerledes enn de fleste av oss andre.
Hverken Borten Moe eller Hareide sier at de kjenner seg igjen i hva Sponheim sier. Det tror jeg så gjerne.

Så hva skjedde der på gården i Ulvik? Vel, jeg tror de gjorde det politikere er aller best på. De snakket!
De drøftet mulige scenarioer, lekte med tanker og diskuterte. Politikere gjør slikt hele tiden. Det er ikke i Stortingssalen den virkelige handlingen skjer. Det er i Vandrehallen, på kontorer eller på baren. Der snakker politikerne sammen, bygger nettverk og allianser, tar den uoffisielle debatten og styrer landet.
Ikke tro at de er fiender fordi de sitter i strupene på hverandre på tv. Husker du for noen år siden, da Hallgeir Langeland reddet Per Sandberg fra en angriper mens de hadde en røykepause sammen?
En på høyresiden i FRP og en på vensresiden i SV som tar en røyk sammen? Det skulle vi ikke tro etter å se dem på tv.

Faktum er at politikere elsker å sitte der og tenke høyt, og alle gjør det. Hvorfor tror du Kristin Halvorsen bare lo av hele saken?

Feilen her er at Sponheim har sladret. Skjønner han ikke at slike uformelle samtaler er hva politikk handler om og når han sladrer gjør det saken mye større enn det virkelig er.

Hvem har ikke hatt en samtale om en venn eller kollega og sagt ting de ikke vil at noen andre skal vite. Det har nok de aller fleste av oss. Ting som blir sagt blandt venner skal ikke viderefortelles eller gis ut i bok. Det bare gjør deg til en dårlig venn og noen man rett og slett ikke kan stole på.

Så nå har Lars Sponheim klart å sette to tidligere kolleger i en klemme for å gjøre noe som alle andre gjør. Prøv å gå ut av politikken med en smule verdighet, Lars!

No comments:

Post a Comment